Bogdana Pivnenko

Od 17. do 20. lipnja 2023. su se po prvi puta održavali Susreti violinista Dora Kukec uz podršku Varaždinske županije, a u organizaciji Glazbene škole u Varaždinu i Hrvatske Glazbene Mladeži Varaždin. Kao posebna gošća, pozvana je počasna umjetnica Ukrajine i profesorica violine na Nacionalnoj akademiji P.I.Čajkovski u Kijevu Bogdana Pivnenko. Tri su dana učenici imali priliku raditi s profesoricom, ali svakako je najveći događaj Susreta bio koncert umjetnice.

Bogdana Pivnenko je 19. lipnja 2023. nastupila u Velikoj dvorani Glazbene škole uz pratnju našeg vrhunskog pijanista Davida Vukovića. Želja umjetnice bila je da varaždinskoj publici predstavi neke od najvećih ukrajinskih skladatelja pa su se na programu našli Skorik, Silvestrov, Stankovič, Meytus i Kolodub.

Kao što je i sama umjetnica rekla, koncert je započela s tri velika S: Skorik,Silvestrov, Stankovič. Iako suvremenici, svaki od njih razvio je svojstven stil skladanja. Miroslav Skorik svoj je životni vijek proveo u Ukrajini i Australiji stoga i ne čudi da njegova glazba odiše ukrajinskim folklorom .  Valentina Silvestrova upoznali smo kroz dvije skladbe Posvećenje Bachu i Melodiju trenutka. Skladbe su nastale u njegovim kasnijim godinama života (2004.) u kojima kao skladatelj teži mirnoći i jednostavnosti. Najveći dojam na mene je ostavila treća pjesma koja je napisana kao sjećanje na njegovo djetinjstvo. Koristeći na violini pizzicato , Silvestrov imitira zvuk dombre, narodnog instrumenta na kojem se svira u Ukrajini.  Evgenij Stankovič u Dodiru anđela dodirnuo je sjećanja na našu Doru,  a Kolodub humoristično i plesno razigrano približio duh Moldavije mnogobrojnoj publici . Nadasve dojmljiv Meytusov Allegro omogućio je uglednoj ukrajinskoj violinistici da predstavi svoju intelektualnu zrelost i impresivnu virtuoznost kao temeljne odlike njezine vrhunske interpretacije svih djela odabranih za ovaj recital.

Umjetnica nas je s lakoćom vodila kroz ovaj tehnički izuzetno zahtjevni program. Virtuoznost, savršeno izrađeni štrihovi, tehnika sviranja akorda, vođenje fraze i ljepota tona samo su neke od kvaliteta ove velike umjetnice no, ono što najviše očarava je njezina energija koja je ispunila svaki kutak dvorane.

U tome joj je uvelike pomogao naš David Vuković, klavirist koji je svoj veliki talenat ponovno potvrdio na ovom koncertu svirajući u potpunosti novi program , uz samo tri probe.

Zbog same prigode, ali i izuzetno teške situacije u kojoj se sada nalazi Ukrajina, koncert je bio izuzetno emotivan, a ovo dvoje prekrasnih umjetnika publika je nagradila dugim pljeskom.


Genja Tommaseo