Glazbena škola u Varaždinu bila je od 25. do 27. studenog domaćin 4. Dana Josipa Klime u organizaciji Glazbene mladeži Varaždin.

U čast Varaždincu Josipu Klimi, vrhunskom umjetniku svjetskog renomea, te glazbeniku koji je zaslužan za vraćanje ili stavljanje na redovan repertoar solističke violinističke i komorne glazbe niza remek djela hrvatske glazbene baštine i ove su godine, četvrti puta, održani “Dani Josipa Klime”. Manifestacija se odvijala između 25. i 27. studenog u Glazbenoj Školi u Varaždinu u organizaciji Hrvatske glazbene mladeži Varaždin (HGM). Obuhvatila je trodnevni masterclass violine kod profesora Gorana Končara,kojeg vjerujemo, nije potrebno posebno predstavljati budući je riječ o jednom od najistaknutijih violinističkih virtuoza sa respektabilnom međunarodnom karijerom, a također i bivšeg studenta Josipa Klime.

Na koncertu otvorenjna nastupila je mlada perspektivna violinistica Noami Konforta uz suranju Petre Gilming na klaviru. Naomi i Petra su nadahnuto izvele Fugu u A-duru Giueseppea Tartinija, Sonatu u D-duru, op. 26, Dore Pejačević, Valcer Dmitrija Šostakoviča, Etidu br. 6 (Posljednja ruža ljeta) Heinricha Wilhelma Ernsta i Introduction i Rondo Capricciosso Camillea Saint-Saënsa.

U petak, 26.studenog izuzetno zanimljivim i inspirativnim predavanjem “Unutarnji zvuk” održao je luthier Željko Haliti,koji se u svom radu posvetio gudačkim glazbalima, najviše violini koju i sam vrsno svira, a u njegovim rukama bili su i neki od najpoznatiji primjeraka tog instrumenta. Suradnjom s istaknutim violinistima, poput Franka Petera Zimmermanna, Juliana Rachlina i Yurija Bashmeta te koncert majstorima i članovima vodećih orkestara, poput milanske La Scale, zvuk promatra kao identitet. Željko Haliti započeo je prve institucionalne glazbene korake u Glazbenoj školi Josipa Hatzea, a zatim je diplomirao violinu na Muzičkoj akademiji u Zagrebu te londonskom Guildhallu.

Manifestacija se nastavila koncertom u Pub&Baru Elephant gdje je publiku zvucima autentičnog tanga oduševio Mala Junta Quintet u sastavu Barnabea Romera - violina, Gordane Šustić-harmonika, , Mateja Ilčića-violončelo, Saše Špoljara-kontrabas i Marka Biškupa-klavir. “Dani Josipa Klime” završili su 27. studenog nastupom polaznika masterclassa Prof. Gorana Končara.

Recenzent