U četvrtak 2. ožujka u Velikoj koncertnoj dvorani varaždinskog HNK održan je koncert kojim su otvoreni 6. dani Josipa Klime

U četvrtak 2. ožujka u Velikoj koncertnoj dvorani varaždinskog HNK održan je koncert kojim su otvoreni 6. dani Josipa Klime. Koncert su održali ugledni glazbenici, profesori – voditelji majstorskih radionica na Danima Josipa Klime: Goran Končar- violina, David Grigorian-violončelo i David Gazarov-klavir. Budući da je okosnica ovogodišnjih Dana Josipa Klime crossover i program koncerta je na taj način koncipiran, pa je tako David Grigorian izveo Prvu suitu za violončelo solo u G-duru J.S.Bacha, Goran Končar Airs dans le genre Roumain za violinu solo G. Enescua, a David Gazarov svoje obrade jazz standarda - Hymn to Freedom O. Petersona, Caravan J.Tizola te zajedno s Goranom Končarom I mean you T. Monka. Goran Končar i David Gregorian zajedno su izveli i Duo za violinu i violončelo op. 7 Z.Kodalyja.

 

Goran Končar, jedan od najistaknutijih hrvatskih violinista, studirao je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu kod Martina Barića i Josipa Klime, a magistrirao 1978. u razredu Leonida Kogana na Konzervatoriju Čajkovski u Moskvi. Usavršavao se kod Maxa Rostalau Bernu i Henryka Szerynga u Ženevi, te potom kod Yfraha Neamana u Londonu čiji je asistent od 1981.- 83. na Guildhall School of Music. Od 1988. profesor je na Muzičkoj akademiji sveučilišta u Zagrebu. Drži majstorske tečajeve u Madridu, Berlinu, Torinu, Milanu, Sidneyu, Tokyu, Pekingu, Stellenboschu i drugdje. Godine 2004. pokreće LAUS ljetnu akademiju u Dubrovniku zajedno s najvećim svjetskim violinističkim imenima (Zakhar Bron, Viktor Tretyakov, Dmitry Sitkovetsky, Leonid Sorokow). Međunarodnu solističku karijeru započeo je 1982. gostujući u većini europskih zemalja, SAD-u, Japanu, Koreji i Izraelu. Od 1984. do 1994. bio je koncertni majstor Royal Philharmonic Orchestra u Londonu, Simfonijskog orkestra Hrvatske radiotelevizije i Zagrebačke filharmonije. Koncertirao je s uglednim orkestrima i dirigentima diljem svijeta. Dobitnik je prvih i posebnih nagrada na državnim natjecanjima u zemlji, nagrade Glazbeni život u Moskvi (1980.) za izvedbu Koncerta za violinu i orkestar Dmitrija Šostakoviča, prve nagrade na Međunarodnom natjecanju u Bratislavi (1984.) te drugih visokih priznanja. U popisu nagrada osobito se ističe Nagrada Vladimir Nazor (2006.). U svojoj solističkoj i pedagoškoj praksi posebno je posvećen interpretacijama djela Johanna Sebastiana Bacha (Solo sonate i partite), a zatim repertoaru koji je radio s Maxom Rostalom (W.A.Mozart te francuski repertoar - M. Ravel, C. Debussy i C. Franck), Yfrahom Neamanom (J. S. Bach, M. Bruch, E. Bloch, F. Mendelssohn) te Leonidom Koganom (ruska literatura - P.I.Čajkovski, A. Glazunov, A. Hačaturjan, S. Prokofjev te D. Šostakovič za izvedbu kojega je bio prvi stranac koji je osvojio rusku nagradu). Posebnu pozornost posvećuje izvedbi klasika 20. stoljeća (B. Bartok, B. Martinu, S. Gubajdulina, A. Nilsson, K. Goldmark) te suvremenim djelima zbog čega mu niz skladatelja posvećuje kompozicije (Boris Papandopulo, Milko Kelemen, Giuseppe Gavazza, D. Holloway, Ivo Malec). Prvu mu je ploču izdao EMI 1984. u Londonu, a snima za BBC, CBS, France Musique, HRT te druge radijske i televizijske postaje. Croatia Records je objavila jednu od rijetkih integralnih izvedbi solo violinskih sonata Eugènea Ysaÿe.

Od 1987. do 2012. vodi Zagrebački kvartet te punih četvrt stoljeća svoje umijeće i umjetnost ugrađuje u postojanje ovog najdugovječnijega, ne samo hrvatskog već i europskog komornog sastava. U svom profesionalnom djelovanju posebnu pažnju posvećuje proučavanju zvuka povijesnih instrumenata kao i osvještavanju vrijednosti tonskog drveta 24 iz Hrvatske i Bosne od kojeg su izrađivani najvrijedniji instrumenti. 2005. godine je inicirao osnivanje Udruženja profesionalnih graditelja i obnovitelja žičanih instrumenata u Hrvatskoj.

Violončelist i Rostropovičev student David Grigorian, rođen je u Jerevanu, Armenija, 1946. godine. Odrastao je pod utjecajem tradicionalne ruske glazbene kulture. Od 1992. živi u Njemačkoj, a publiku i kritičare osvojio je svojom muzikalnošću kao i strastvenom i uzbudljivom interpretacijom. Osobit dar za sviranje violončela kod Davida Grigoriana vrlo je rano otkrio otac koji ga je i podučavao. Kasnije je primljen na Konzervatorij Čajkovski u Moskvi gdje je nastavio glazbeno obrazovanje. Vrlo rano je počeo javno nastupati, a 1970. bio je laureat natjecanja Čajkovski. Od samog početka Mstislav Rostropovič bio je impresioniran visokom glazbenom razinom i originalnošću te tehničkim savršenstvom i prepoznatljivom umjetničkom osobnošću mladog violončelista, predodređenim za veliku solističku karijeru. Otada je nastupao u Moskvi, Sankt Peterburgu, Kijevu, Rigi i drugim gradovima SSSR-a, poznatim po predanoj glazbenoj publici. Uz uspješna gostovanja po europskim zemljama, uskoro je postao poznat i široj publici izvan Sovjetskog Saveza. Surađivao je s dirigentima kao što su M. Rostropovič, R. Reuter, W. Nelson, W. Sinaisky, O. Kosushi i dr. Kao vrhunski interpret komorne glazbe surađivao je s L. Lissovayom, A. Nasekinom, Dang Thay Schonom, I. Shukovim, G. Zislinom, D. Sitkovetskym, S. Rudiakovom, G. Končarom i mnogim drugima. Uz svoju solističku karijeru David Grigorian, kao pravi učenik i nasljednik Rostropoviča posebnu pažnju posvećuje pedagoškom radu. Već u Sovjetskom savezu predavao je u Moskvi, Gorkyju i Novosibirsku. U Njemačkoj je predavao violončelo na Sveučilištu Saarland u Saarbrückenu. Pored toga, predaje i promovira darovite mlade glazbenike te vodi međunarodne majstorske tečajeve u nekoliko istočnoeuropskih zemalja kao i Španjolskoj, Italiji, Francuskoj, Austriji, Hrvatskoj i Njemačkoj. David Grigorian u braku je s koncertnom pijanisticom Ludmilom Lissowajom. Snažna prijateljstva povezuju ga s Davidom Geringasom, Elizabeth Leonskayom, Zaharom Bronnom, Mayom Plisetskayom i Rodionom Shchedrinom. Izraz njegove umjetničke osobnosti je, na primjer, njegovo tumačenje WaxmannBizetove Carmen Fantasy (prilagodba za violinistu Jaschu Heifetza) u kojoj svira dionicu solo violine na violončelu. Također je poznat po svojoj originalnoj interpretaciji Mendelssohnovih Pjesmi bez riječi kao i Šostakovičev Sonate za violu, koju izvodi u verziji za violončelo i glasovir sa suprugom Ludmilom Lissovayom. Unatoč vrhunskoj vještini i tehničkom savršenstvu, David Grigorian sačuvao je umjetničke osobine koje su ga zauvijek obilježile: živost, individualnost i jedinstvenost.

Pijanist, skladatelj i aranžer, David Gazarov jedan je od najuglednijih jazz i crossover glazbenika današnjice. Porijeklom iz Azerbajdžana, školovao se u Bakuu i Moskvi, a od 1991. godine živi u Njemačkoj. Nastupa po cijelom svijetu, a do sada je snimio dvanaest samostalnih albuma i niz albuma u suradnji s drugim glazbenicima. Nastupao je i snimao s jazz-glazbenicima kao što su Nils H.Ø. Pedersen, Alvin Queen, Jiggs Whigham, James Morrison, Boško Petrović i mnogi drugi. Također je snimao i koncertirao s - među ostalima - s Bayerische Rundfunk Big-Bandom, Simfonijskim orkestrom Dresdenske filharmonije, Velikim simfonijskim orkestrom grada Graza, Jazz orkestrom HRT-a i drugima. Njegovo crossover djelovanje rezultiralo je koncertima na najprestižnijim međunarodnim klasičnim festivalima.