Zboru Via Nagrada „Ivan Werner“ Glazbene mladeži Varaždin

Zboru Via Nagrada „Ivan Werner“ Glazbene mladeži Varaždin

Na svečanoj dodjeli nagrada 53. Varaždinske barokne večeri održanoj 4. listopada 2023. godine, zboru "Via" iz Varaždina i njihovom voditelju Luki Šoparu uručena je prestižna nagrada "Ivan Werner".
Mjesto:
Varaždin
Datum: 04. 10. 2023.
Vrijeme: 18:00

 Ova vrijedna nagrada dodijeljena je u kategoriji glazbeno-scenske izvedbe za njihov iznimni nastup u operi "Didona i Eneja" Henryja Purcella. Nastup je održan 28. rujna 2023. godine u HNK Varaždin, u sklopu programa 53. Varaždinskih baroknih večeri.

Zbor "Via" osnovan je 2009. godine te djeluje kao mješoviti zbor unutar župe sv. Vida u Varaždinu, okupljajući srednjoškolce, studente i mlade zaposlene ljude. Njihovo djelovanje je usmjereno na liturgijsko pjevanje na misama u župi te koncertno izvođenje. U citatu iz teksta Vedrana Lesara, ističe se važnost zborova u liturgijskom kontekstu, a Zbor "Via" se izdvaja samostalnim izvedbama vrijednih i zahtjevnih djela sakralne glazbe raznih stilova i provenijencija.

Nagrađeni zbor također se ističe sudjelovanjem u zajedničkim izvedbama duhovne i svjetovne glazbe u suradnji s drugim zborovima, solistima i orkestrima. Sudjelovanjem u izvedbi opere "Didona i Eneja" zbor je kročio u područje glazbeno-scenskog izraza te se istaknuo iznimnom pripremljenošću, sigurnošću, pouzdanošću i muzikalnošću. U suradnji s dirigentom, solistima i orkestrom, zbor je ostvario tonsku ravnotežu, glazbeno i scenski uvjerljivu izvedbu, odajući dojam lakoće i entuzijazma u suočavanju s novim glazbenim izazovom.

S obzirom na sve navedeno, ocjenjivački sud HGMV, smatra da je Zbor "Via" s pravom dobitnik ovogodišnje Nagrade "Ivan Werner" Glazbene mladeži Varaždina, te im čestitamo na iznimnom doprinosu glazbenoj umjetnosti.