Podij: Marko Matajič

Podij: Marko Matajič

Glazbena mladež Varaždin započinje novu sezonu novim ciklusom "Podij". U petak, 1. listopada, u 20h u Koncertnoj dvorani HNK Vž će "Podij" otvoriti mladi pijanist Marko Matajič kao jedan je od najuspješnijih bivših učenika Glazbene škole u Varaždinu.
Mjesto:
HNK u Varaždinu
Izvođač/i:
Marko Matajič
Datum: 01. 10. 2021.
Vrijeme: 18:00

U interpretaciji mladog virtuoza imamo priliku čuti djela Beethovena, Schumanna, Schuberta, Chopina i Rameaua.
Tijekom svog školovanja je Matajič postigao niz nagrada na uglednim međunarodnim natjecanjima:
dvije zlatne nagrade na festivalu mladih pijanista u Murskoj Soboti (Slovenija - 2012., 2013.) i posebna nagrada za najperspektivnijeg mladog pijanista (2012),
zlatnu nagradu u kategoriji „Junior“ na 1. međunarodnom klavirskom natjecanju „Aci Bertoncelj 2012“ u Velenju (Slovenija) te posebnu nagradu za perspektivnog mladog pijanista,
prvu nagradu na međunarodnom natjecanju u Italiji – Citta di Gorizia (2014)
prvu nagradu na Memorijalu Jurica Murai (2017)
prvu nagradu (100 bodova) na 21. međunarodnom natjecanju mladih pijanista Mihailo Vukdragović u Srbiji i treće mjesto na 10. EPTA međunarodnom natjecanju mladih pijanista (2018)
prvu nagradu na međunarodnom klavirskom natjecanju „Sirmium fest“ (2018)
prvu nagradu i 1. mjesto na međunarodnom natjecanju Giovani Talenti Citta di Gorizia „Premio Conte Gugliemo Coronini“(2018),
drugu nagradu na međunarodnom natjecanju u Italiji „4 Concorso internationale per giovani pianisti Premio Isola del Sole“
prvu nagradu i posebnu nagradu za najbolju izvedbu obavezne skladbe B. Glavine u D kategoriji na 2. međunarodnom natjecanju mladih violinista i pijanista Tartini (Slovenija)(2018).
U ožujku 2019. se plasirao u finale velikog međunarodnog natjecanja Dmitrij Kabalevski u Moskvi koje je zbog epidemije otkazano. No nastavio je osvajati nagrade na međunarodnim natjecanjima:
Zlatna plaketa na 48. natjecanju mladih glazbenika Republike Slovenije
Prva nagrada i 1. mjesto te naziv LAUREAT među srednjoškolcima na Festivalu pijanizma u S. Mitrovici (2019)
Prva nagrada u kategoriji D na 7. međunarodnom natjecanju „Citta San Dona di Piave“(2019)
Prva nagrada i diploma za umjetnički dojam na 8. međunarodnom natjecanju „Ivan Rijavec' u Rogaškoj Slatini (Slovenija)
Drugo mjesto/nagrada na 26. međunarodnom natjecanju „Mladi virtuozi“ (Zagreb, Hrvatska) te nagradu za najbolju izvedbu skladbe hrvatskog skladatelja Ivana Skendera (2020)
Druga nagrada na prestižnom međunarodnom natjecanju „Danubia Talents“ u Budimpešti
Četvrta nagrada na jednom od najprestižnijih međunarodnih natjecanja „XII. Chopin International Piano Competition Harford“ u SAD-u
Prva nagrada i posebna nagrada Hinko Hass, za najbolju izvedbu domaćeg skladatelja na međunarodnom natjecanju Sonus op.6 (Križevci, Hrvatska)
Osim spomenutih uspjeha, dva puta je sudjelovao u Finalu Eurovizijskog mladog glazbenika, u Sloveniji i Hrvatskoj, dobitnik je i nagrade Mladi upi Slovenije.
Nakon mature na Glazbenoj školi u Varaždinu u klasi Predraga Šanteka, prof. savjetnik, Marko je položio prijemni ispit na Akademiji za glazbu u Ljubljani (kao prvi na rang listi) i na Mozarteumu u Salzburgu, gdje je izabran u desetak odabranih od oko stotinjak kandidata, koji su uspjeli zadovoljili zahtjevne kriterije prijemne audicije.

Marko Matajić

 

Marko Matajić