Noami Konforta & Petra Gilming: koncert otvorenja Dana Josipa Klime

Otvorenje Dana Josipa Klime

Noami Konforta & Petra Gilming: koncert otvorenja Dana Josipa Klime

4. dane Josipa Klime otvorit će Noami Konforta (violina) i Petra Gilming (klavir) u Glazbenoj školi u Varaždinu 25.11. s početkom u 19h.
Mjesto:
Glazbena škola u Varaždinu
Izvođač/i:
Noami Konforta & Petra Gilming
Datum: 25. 11. 2021.
Vrijeme: 18:00

Program:

G. Tartini Fuga u A-duru
D. Pejačević: Sonata u D-duru, op. 26
D. Šostakovič: Valcer
H. W. Ernst: Etüda br. 6 (Posljednja ruža ljeta)
C. Saint-Saens: Introduction et Rondo Capricciosso

Biografija Noami Konforte:

S učenjem violine započela je po poznatoj glazbenoj metodi- Suzuki, specijaliziranoj za glazbenu poduku male djece, u klasi prof Marka Mađarića. Godine 2004. nastupa u Hrvatskom glazbenom zavodu, povodom Međunarodne razmijene ̧Children Education Researsh Institute iz Japana i Hrvatskog Suzuki Centara. S četiri godine nastupa u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski u violinističkom orkestru „Suzuki”-Centra za odgoj glazbenih talenata. Godine 2005. najmlađa je solistica na koncertu Zagrebačkog komornog orkestra u Hrvatskom glazbenom zavodu. Iste godine pohađa satove kod prof. Gorana Končara, pod njegovim vodstvom nastupa u glazbenom ateljeu Tartini u Ljubljani. S pet godina upisuje osnovnu Muzičku školu „Pavla Markovca“, u klasi prof. Nenada Merlea. U njegovoj
klasi stječe violinističko znanje u osnovnoj i srednjoj glazbenoj školi.

Noami Konforta dala je nekoliko intervjua za radio i bila je gošća nekoliko televizijskih emisija. Ostvaruje vrlo zapažene nastupe potvrđene visokim ocjenama kritike. Uzastopno pet puta prima najprestižnije državno priznanje - Oskara znanja od Agencije za odgoj i obrazovanje i Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa. Dobitnica je više od petnaest prvih nagrada; na regionalnim i državnim natjecanjima 2008.,2010.,2012.,2014. i 2016. godine. 2015.godine pobjeđuje na 20.Međunarodnom natjecanju mladih glazbenika-Daleki Akordi u Splitu. Prvu nagradu osvojila je te iste godine i na natjecanju u Poreču. Na 49. hrvatskom natjecanju učenika i studenata glazbe-Komorni sastavi, bila je apsolutna pobjednica, zajedno sa
pijanistom Jankom Vidakovićem. Dobitnica je prve nagrade na Međunarodnom natjecanju Etide i skale 2009.,2011. i 2013.godine. Prima specijalnu nagradu Međunarodnog natjecanja Rudolf Matz u Dubrovniku, dvije posebne nagrade Euro Unit grupe. Na natjecanju u organizaciji The international Association of Lions Club u Regiji sjever, osvojila je prvo
mjesto. Osvojila je nastup u sklopu sezone koncertne direkcije Zagreb. Sudjelovala je na Memorijalu Franjo Krežma u Osijeku. Svojim glazbenim programom svirala je i na svečanom koncertu u povodu 60.obljetnice Hrvatskog društva glazbenih i plesnih pedagoga-HDGPP u
Hrvatskom glazbenom zavodu. Svojim je sviranjem otvorila 40. međunarodnu konferencu ESTA (Europska gudačka učiteljska organizacija) u Grožnjanu. Pozvana je na glazbenu tribinu u Opatiju. Nagrađena je solističkim nastupom s Mađarskim orkestrom u Szekardu.

Kao dvanaestogodišnjakinja održala je svoj cjelovečernji recital u Matici hrvatske. S petnaest godina upisuje Muzičku akademiju, kao talentirani violinist u klasi prof. Leonida Sorokowa. U lipnju ove godine diplomirala je u njegovoj klasi, na Muzičkoj Akademiji u Zagrebu.

Redovito pohađa ljetne i zimske seminare ;“Laus” ,“Pro Musica”. Uvijek je sudjelovala na studentskim ciklusima
Virtuoso. Aktivno je sudjelovala u Gudačkim orkestrima na Muzičkoj Akademiji. Pod mentorstvom prof. art. Jože Haluze bila je koncertmajstorica Gudačkog komornog orkestra.

Komornu glazbu studirala je i kod prof Laure Vadjon i prof emeritusa Tonka Ninića. Aktivno svira u Orkestru mladih glazbenika, u kojemu je kao koncertmajstor pod ravnanjem prof M. Fortuna imala priliku svirati u HNK Zagreb i HNK Varaždin. Deset godina također svira u Zagrebačkom komornom orkestru, pod vodstvom prof. Mladena Dervenkara na međunarodnom festivalu komorne glazbe *Musica Maxima*.

Usavršavanje sviranja violine nastavlja u klasi prof. Goran Končara, na Muzičkoj Akademiji u Zagrebu. Pod njegovim mentorstvom svirala je na Međunarodnom glazbenom festivalu “Dani Milke Kelemena”. Prošli je mjesec pobijedila na ruskom natjecanju “ Consonance”. U gradu Vladimir osvojila je Grand Prix natjecanja. Nakon pobjede sudjelovala je na 9. Kogan festivalu u Yaroslavlu. Pod vodstvom svog profesora Gorana Končara, održala je koncert u gradu Rybinsk sa korepetitoricom Irinom Makarovom.

U okviru turneje svirala je sa komornim orkestrom Moskovski kamerati u dvorani filharmonije Yaroslavl. Treći koncert svirala je u gradu Rostovu. Završni koncert svirala je u Miljenijskoj dvorani u Yaroslavlu sa Simfonijskim orkestrom ministarstva Ruske federacije.