Nagrada Ivan Werner

Nagrada Ivan Werner

U sklopu ovogodišnjih Varaždinskih baroknih večeri po prvi put je dodijeljena novoustanovljena Nagrada 'Ivan Werner', čije je uvođenje rezultat promišljanja glazbenika i glazbenih pedagoga aktivnih u vodstvu Glazbene mladeži Varaždina, koji se zalažu za promicanje glazbenog talenta, za izvrsnost glazbenog obrazovanja, za razumijevanje i poštovanje tih vrijednosti kod glazbene publike te u društvenoj, kulturnoj i intelektualnoj klimi današnje Hrvatske.
Mjesto:
Gardska vijećnica, 51. Varaždinske barokne večeri
Izvođač/i:
Maruša Brezavšček, Josipa Bilić
Datum: 22. 09. 2021.
Vrijeme: 16:15

Ivan Werner (1752.-1786.) jedan je od trojice članova Varaždinskog skladateljskog kruga iz druge polovice 18. stoljeća. Kao profesionalni orguljaš, skladatelj i glazbeni pedagog stekao je visok ugled tijekom deset godina svojeg života i rada u Varaždinu. Njegove skladbe, sačuvane u varaždinskom uršulinskom samostanu, svjedoče o tome da je bio vrlo nadaren i kvalitetno obrazovan glazbenik. Prerana smrt prekinula ga je u razdoblju njegova umjetničkog sazrijevanja.Sahranjen je u kripti župne crkve sv. Nikole u Varaždinu, čime mu je ukazana čast kao visoko cijenjenom i uvaženom sugrađaninu.

Glazbena mladež Varaždina mu odaje novu počast ustanovljenjem Nagrade „Ivan Werner“ za visoko umjetničko postignuće mladog glazbenika na Varaždinskim baroknim večerima.

S obzirom na velik broj izuzetnih interpretacija mladih glazbenih umjetnika na ovogodišnjim, 51. Varaždinskim baroknim večerima, ocjenjivački sud HGMV u sastavu; dr. sc. Zdenka Weber, Dada Ruža, prof. Nataša Maričić, prof. i Predrsag Šantek, prof. odlučio je da se nagrada ove godine podijeli ex-eccho; Maruši Brezavšček- blokflauta i Josipi Bilić-sopran.

Mlada slovenska umjetnica na blokflauti Maruša Brezavšček nagrađuje se za izvedbu solističke dionice Koncerta za blokflautu Il gardellino, RV 428 Antonija Vivaldija na koncertu svečanog otvorenja Varaždinskih baroknih večeri 17. rujna 2021. u varaždinskoj katedrali. Pokazala je suverenost tehnike, kvalitetu tona u raznim registrima instrumenta, ukusno i prirodno vladanje svim elementima stilske interpretacije, skladnu komunikaciju s glazbenicima Baroknog orkestra musica cubicularis te iskrenu radost muziciranja.

Mlada hrvatska sopranistica Josipa Bilić nagrađuje se za izvedbu kantata Dietricha Buxtehudea na koncertu 27. rujna 2021. u crkvu sv. Florijana u Varaždinu. U izvedbi solističke kantate za sopran pokazala je izvrsno vladanje vokalnom tehnikom, ujednačenu kvalitetu tona u cijelom opsegu glasa, razgovijetnu dikciju, razumijevanje stila i estetike barokne sakralne glazbe te interpretaciju koja izvire iz profinjenog i dubokog doživljaja. U izvedbi kantata za dva i za tri glasa postigla je iskrenu i nenametljivu komunikaciju s iskusnim i visoko profesionalnim glazbenicima: solistima Ivanom Lazar i Berislavom Puškarićem te s vrhunskim instrumentalistima ansambla Camerata Garestin.