MiniArtUrice

MiniArtUrice

MiniArtUrice, projekt je pijanistice Lee Šantek i flautistice Melanije Gradečak, dvije profesorice i glazbenice s dugogodišnjim iskustvom rada s djecom, koje uz konstantno učenje, opažanje i primjenu novih metoda rada žele mališanima odškrinuti vrata u čudesan i iscjeljujući svijet (glazbene) umjetnosti, a nastao je u želji da se stvore novi i dostupniji događaji i sadržaji kulturno-umjetničkog, ali ujedno i edukativnog i interaktivnog karaktera najmlađoj publici i njihovim roditeljima.
Mjesto:
HNK Varaždin
Izvođač/i:
Melanija Gradečak, Lea Šantek
Datum: 01. 10. 2022.
Vrijeme: 11:00

Po prvi put u sklopu Varaždinskih baroknih večeri i popratnog programa Total Baroque održan je u klubu Europa media varaždinskog HNK-a „Koncert za bebe i njihove roditelje“. Zajednički je to projekt MiniArtUrica-flautistice Melanije Gradečak i pijanistice Lee Šantek koje su željele mališanima približiti barokni glazbeni svijet, ali potpuno drugačije dinamike i sadržaja nego što je to na večernjim koncertima Varaždinskih baroknih večeri. U 45 minutnom baroknom izdanju MiniArtUrice su izvele čak 37 baroknih „hitova“ pomno odabranih i vremenski prilagođenih za kako kažu „novu najslađu publiku Varaždinskih baroknih večeri.“ „Neki od tih stavaka i skladbi zaista su poznate kompozicije poput Vivaldijeva Četiri godišnja doba, Charpentierov Te Deum, Handelova Aleluja, Bachovi Air, Siciliana, Tocata u d-molu, male kompozicije iz Knjižice za Annu Magdalenu Bach, a našle su se tu i irske tradicionalne skladbe poput Drowsey Maggie koju smo izvele u kombinaciji tin whistle i toy piana u čast Irskoj, ovogodišnjoj zemlji partner Varaždinskih baroknih večeri“, istaknule su Lea i Melanija, prezadovoljne odazivom publike. „U prepunoj dvorani beba i mališana čistih srdaca i otvorenih dušica za upijanje novih iskustava ispreplitali su se čarobni zvuci glazbe koju smo izvodile, dječji plesovi, vesele emocije i na trenutke jaki žamor svojstven za ovu malu publiku. Bilo nam je prekrasno, jer dobile smo tako prirodne i urnebesne reakcije da smo se „ježile od miline““, dodaju MiniArtUrice koje jedva čekaju novi susret s mališanima, a ako je suditi po razgovoru s roditeljima, to bi moglo biti vrlo skoro.

MiniArtUrice su ciklus koncerata/radionica za najmlađu publiku (0+) različite tematike. Program MiniArtUrica koncipiran je od pomno biranih i prilagođenih ili stvaranih djela različitih glazbenih stilova i žanrova (s naglaskom na djela klasične glazbe) stranih i domaćih skladatelja za bebe, mališane, djecu i njihove roditelje, ali i za one koji žele biti u društvu istih. Cilj MiniArtUrica je poticanje svih sudionika na novi doživljaj koji otvara čula, a znatiželji prostire novi put. Izlaganjem zvukovima uz istovremenu slobodu primanja i izražavanja doživljaja, uključujući i ples i kretanje, MiniArtUrice imaju za cilj probuditi sva osjetila prisutnih, te doprinijeti sveopćem razvoju svih sudionika uz buđenje interesa za glazbene i ostale kulturno-umjetničke događaje na malo drugačiji, pristupačniji i neformalniji način, čineći ih dostupnijima najmlađoj i najslađoj publici uz pratnju njihovih roditelja radi razvoja postojeće i stvaranja nove publike. 

„Izložite se zvukovima, nacrtajte ih ili otplešite, gledajte kako plove zrakom i pomirišite ih za laku noć! Uzmite si vrijeme i prepustite se jednom mini čudu, upakiranom u note različitih ritmova i melodija, te nam dopustite da u predivnim glavicama vaših mališana stvorimo iskrice novih čuda i radosti. Ne brinite ako ne budu dobre volje, dozvolimo im da budu što jesu i da se osjećaju kako žele. Neće nas smesti plač, niti glasne riječi koje tako pomno skupljaju u svoj prvi vokabular, naprotiv svirat ćemo dalje sa žarom i biti u doticaju s njima! "