6. Dani Josipa Klime

6. Dani Josipa Klime

U Glazbenoj školi u Varaždinu su od 2. do 4. ožujka po šesti put za redom održani Dani Josipa Klime.
Mjesto:
Varaždin
Datum: 02. 03. 2023.
Vrijeme: 18:00

Rođeni Varaždinec, Josip Klima je jedan od najvećih hrvatskih violinista 20. stoljeća. Raspon njegovog djelovanja iznimno je širok – bio je vrhunski solist, komorni i orkestralni glazbenik, producent i pedagog. Glazbenik je koji je praizveo, za kojeg je napisano ili u suradnji s kojim je nastalo preko tridesetak djela suvremenog hrvatskog glazbenog stvaralaštva i koji je zaslužan za vraćanje ili stavljanje na redovan repertoar solističke violinističke i komorne glazbe niza remek-djela hrvatske glazbene baštine. Isto tako je jedan od prvih crossover glazbenika, u vrijeme kada taj pojam još nije ni postojao. I upravo je crossover bila tematska okosnica ovogodišnjih Dana Josipa Klime. Manifestacija je obuhvatila majstorske radionice, okrugli stol, predavanja i koncerte. Majstorske radionice vodili su ugledni glazbenici i pedagozi: Goran Končar, međunarodno ugledan violinist i profesor na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, zatim čelist David Grigorian, profesor na akademijama u Novosibirskom, Moskvi, Zagrebu i Saarbrückenu te voditelj majstorskih tečajeva u Austriji, Španjolskoj, Italiji, Francuskoj i Njemačkoj te David Gazarov, jedan od najuglednijih jazz pijanista i crossover glazbenika današnjice. Okrugli stol bio je u potpunosti posvećen crossoveru, a na njemu su sudjelovali ugledni glazbenici i muzikolozi: Petra Zidarić Györek koja se bavi utjecajem i prožimanjem neevrospkih glazbenih tradicija sa suvremenom evropskom glazbom, Lovrenc Rogelj, slovenski muzikolog i glazbeni kritičar, specijalist za popularnu i crossover glazbu, Davor Matačić, ravnatelj Glazbene škole koji je govorio o problemu uvođenja programa za druge glazbene žanrove (jazz, popularna) u glazbenu školu, te Goran Končar, najbolji poznavatelj Kliminog crossover djelovanja. Ivana Maričić s Muzikološkog instituta u Ljubljani je vodila okrugli stol.

Predstavnik Infeld-Thomastika, jedne od najuglednijih tvrtki za proizvodnju žica za gudačke instrumente, održao je predavanje o tonskom nijansiranju i utjecaju žica na zvuk violine, a polaznici su imali prilike i sami isprobati koje žice najbolje odgovaraju njihovu instrumentu.

Dane Josipa Klime koncertom su otvorili profesori majstorskih radionica – Goran Končar, David Grigorian i David Gazarov – a zaključili polaznici majstorskih radionica.

Dane Josipa Klime organizira Glazbena mladež Varaždin u suradnji s Glazbenom školom u Varaždinu, a partneri su HNK Varaždin i Koncertni ured Varaždinu.