4. Dani Josipa Klime

4. Dani Josipa Klime

Dani Josipa Klime se već četvrti puta održavaju od 25. do 27. studenoga u Glazbenoj školi u Varaždinu. Obuhvaćaju trodnevni masterclass violine kod Prof. Gorana Končara, koncerte i predavanja.
Mjesto:
Glazbena škola u Varaždinu
Izvođač/i:
Goran Končar (violina), Noami Konforta (violina) & Petra Gilming (klavir), Mala Junta Quintet, Koncert polaznika masterclassa
Datum: 25. 11. 2021.
Vrijeme: 17:00

Na masterclass se možete prijaviti putem e-maila na adresi: glazbenamladezvarazdin2017@gmail.com .

Program

25-27.11. 2021
Masterclass: Goran Končar, violina

25.11.
19h, Glazbena škola u Varaždinu
Noami Konforta (violina) & Petra Gilming (klavir): koncert otvorenja

26.11.
18h, Glazbena škola u Varaždinu
Željko Haliti: predavanje; Umjetnost finog podešavanja tona/zvuka

26.11.
21h, Pub&Bar Elephant
Mala Junta Quintet: koncert

27.11.
19h, Glazbena škola u Varaždinu
Koncert polaznika masterclassa

BIOGRAFIJE: 

Goran Končar, jedan od najistaknutijih hrvatskih violinista, studirao je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu kod Martina Barića i Josipa Klime, a magistrirao 1978. u razredu Leonida Kogana na Konzervatoriju Čajkovski u Moskvi. Usavršavao se kod Maxa Rostalau Bernu i Henryka Szerynga u Ženevi, te potom kod Yfraha Neamana u Londonu čiji je asistent od 1981.- 83. na Guildhall School of Music. Od 1988. profesor je na Muzičkoj akademiji sveučilišta u Zagrebu. Drži majstorske tečajeve u Madridu, Berlinu, Torinu, Milanu, Sidneyu, Tokyu, Pekingu, Stellenboschu i drugdje. Godine 2004. pokreće LAUS ljetnu akademiju u Dubrovniku zajedno s najvećim svjetskim violinističkim imenima (Zakhar Bron, Viktor Tretyakov, Dmitry Sitkovetsky, Leonid Sorokow). Međunarodnu solističku karijeru započeo je 1982. gostujući u većini europskih zemalja, SAD-u, Japanu, Koreji i Izraelu. Od 1984. do 1994. bio je koncertni majstor Royal Philharmonic Orchestra u Londonu, Simfonijskog orkestra Hrvatske radiotelevizije i Zagrebačke filharmonije. Koncertirao je s uglednim orkestrima i dirigentima diljem svijeta. Dobitnik je prvih i posebnih nagrada na državnim natjecanjima u zemlji, nagrade Glazbeni život u Moskvi (1980.) za izvedbu Koncerta za violinu i orkestar Dmitrija Šostakoviča, prve nagrade na Međunarodnom natjecanju u Bratislavi (1984.) te drugih visokih priznanja. U popisu nagrada osobito se ističe Nagrada Vladimir Nazor (2006.). U svojoj solističkoj i pedagoškoj praksi posebno je posvećen interpretacijama djela Johanna Sebastiana Bacha (Solo sonate i partite), a zatim repertoaru koji je radio s Maxom Rostalom (W.A.Mozart te francuski repertoar - M. Ravel, C. Debussy i C. Franck), Yfrahom Neamanom (J. S. Bach, M. Bruch, E. Bloch, F. Mendelssohn) te Leonidom Koganom (ruska literatura - P.I.Čajkovski, A. Glazunov, A. Hačaturjan, S. Prokofjev te D. Šostakovič za izvedbu kojega je bio prvi stranac koji je osvojio rusku nagradu). Posebnu pozornost posvećuje izvedbi klasika 20. stoljeća (B. Bartok, B. Martinu, S. Gubajdulina, A. Nilsson, K. Goldmark) te suvremenim djelima zbog čega mu niz skladatelja posvećuje kompozicije (Boris Papandopulo, Milko Kelemen, Giuseppe Gavazza, D. Holloway, Ivo Malec). Prvu mu je ploču izdao EMI 1984. u Londonu, a snima za BBC, CBS, France Musique, HRT te druge radijske i televizijske postaje. Croatia Records je objavila jednu od rijetkih integralnih izvedbi solo violinskih sonata Eugènea Ysaÿe.

Od 1987. do 2012. vodi Zagrebački kvartet te punih četvrt stoljeća svoje umijeće i umjetnost ugrađuje u postojanje ovog najdugovječnijega, ne samo hrvatskog već i europskog komornog sastava. U svom profesionalnom djelovanju posebnu pažnju posvećuje proučavanju zvuka povijesnih instrumenata kao i osvještavanju vrijednosti tonskog drveta 24 iz Hrvatske i Bosne od kojeg su izrađivani najvrijedniji instrumenti. 2005. godine je inicirao osnivanje Udruženja profesionalnih graditelja i obnovitelja žičanih instrumenata u Hrvatskoj.

Željko Haliti je diplomirao violinu u klasi Josipa Klime, a dugi se niz godina profesionalno bavi zvukovnošću violine, surađujući u tom smislu s nizom svjetski poznatim violinistima.

The Art Of Fine Violin Acoustician: With Zeljko Haliti. - YouTube

Dani Josipa Klime plakat